Johanna Koljonen pratar om det

För några dagar sedan skrev Johanna Koljonen några rader på twitter om gråzonen mellan kvinnors och mäns sexualitet, i kölvattnet av Julian Assange affären. Genom att lämna ut sig själv öppnade hon en störtflod av berättelser från både män och kvinnor om synen på deras egen och andras sexualitet. På bara några dagar har ämnet tagits upp på DN, fått en egen blogg/hemsida, och en explosionsartat ökande facebook-sida (327 medlemmar när jag började skriva det här inlägget, 375 st när jag postade det).

Och det handlar inte om att tillskriva någon skuld. Det handlar inte om att bestämma att Assange är en våldtäktsman, alternativt kvinnorna hittade på alltsammans. Det handlar om att det finns så många gråzoner mellan kvinnors och mäns sexualitet, där många missförstånd och komplikationer kan uppkomma. Att man inte vågar säga till när man känner sig obekväm i en sexuell situation. Eller låter någon behandla en på ett sätt man inte trivs med. Eller, för den delen, vet med sig att man gör något som inte riktigt är helt okej, men man har inte styrkan att avstå.

Vem av oss har aldrig upplevt en sådan gråzon? Vem har aldrig känt sig lite osäker, lite överkörd, lite övertalad, lite tveksam, lite för tacksam? Vem har aldrig ångrat sig morgonen efter, vem har aldrig varit arg på sig själv för att man tillåtit saker att bli som de blev?

Det är så många, så många som lämnat ut sig själva på dessa medier, och det spänner från sexuella trakasserier, förmodat harmlösa skämt och dagen-efter-ågren till brutala övergrepp. Och den enda frågan jag ställer mig är – varför pratade vi inte om det tidigare? Har alla gått omkring och trott att de varit ensamma om dessa tankar? Och hur ska vi sätta ett stopp för det?

Annonser
Det här inlägget postades i Andra medier och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s