Franska Elle visar plus size – men menar de verkligen allvar?

Aprilnumret av franska Elle pryds av en plus size modell inte bara på framsidan, utan med 20 sidor i tidningen. Ännu ett steg framåt mot en mer… normal (använder normal i brist på bättre ord) syn på kroppar och vikt. Tolerant kanske är ett bättre ord?

Men jag måste hålla med denna skribent i NY Fashion – varför envisas magasinen med att fota stora modeller nakna hela tiden? För att riktigt gotta sig i varje liten valk och kurva? Det kanske började med att ett magasin tyckte att de var superhippa och avantgarde som vågade visa inte bara plussize kvinnor övertäckta, utan helt nakna – inget som döljer, visar alla skavanker, för att på något sätt legitimera existensen av stora modeller. Liksom ”vi ska visa hela kroppen så att det framstår som att vi tog med mullisen för att vi tar anklagelserna om vikt- o kroppsfixering på allvar”. Inte för att faktiskt visa stort mode? Eller införliva stora modeller som ett naturligt inslag i tidningen. Mer visa dem som någon slags freak show, nakna, för att höja sin egen status som ”medvetet och ansvarstagande företag”.

Eller?

Extra tydligt blir denna dubbelhet när man går in på deras hemsida och hittar en rubrik som (fritt översatt) betyder bantning = ”Minceur”. Väl inne på den avdelningen hittar man massa tips för att gå ned i vikt.

Och naturligtvis diskuteras det ”hälsosamma” i att visa dessa modeller flitigt i alla forum, bla på svenska Elle.

Bild från Franska Elle.

Annonser
Det här inlägget postades i Åsiktsmaskinen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s