Vad gäller när man köper varor utomlands?

Ja – det är en rätt snårig fråga, men det är viktigt att få det rätt så man inte åker på en massa straffskatter av kära gamla tullverket. Jag ska försöka återberätta det jag lärt mig så gott jag kan. Det här gäller alltså kläder och dig som privatperson, andra bestämmelser gäller för tex läkemedel och livsmedel.

Om du köper varor inom EU: Ingen tull behöver betalas. Ingen skatt heller, då företaget du köper från skall ta ut moms av dig direkt.

Om du köper varor utanför EU: Här måste du betala tull och andra avgifter. När paketet anländer till Sverige gör transportören en tulldeklaration, och du betalar tull, moms och andra avgifter till detta företag. Kolla alltid upp exakt vilka avgifter du behöver betala, det kan bli väldigt dyrt! För kläder gäller en tullavgift på 12% och moms på 25%, med undantaget att om varornas värde inte överstiger 1500 kr (måste deklareras av transportören) behöver du inte betala tullen. Momsen måste ändå betalas. Ofta måste du också betala en fraktavgift och försäkring till företaget du handlar av, samt en speditionsavgift av Posten härhemma. Så, räkna innan du beställer – men det kan fortfarande löna sig.

Läs mer på tullverkets hemsida.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s